LASATI ORICE SPERANTA VOI CARE INTRATI AICI !!

sâmbătă, 6 martie 2010

Cancerul de col uterin - curabil daca este detectat devreme

Cancerul de col uterin este in Romania cea mai frecventa neoplazie a tractului genital feminin si a doua cauza de deces prin cancer la femei (dupa cel mamar) .
Incidenta este crescuta la femeile din clasele socio-economice inferioare, cu debut al vietii sexuale la vârsta tânara, parteneri sexuali multipli, numar mare de sarcini, fumatoare.

Formele incipiente de boala sunt asimptomatice, ele se descopera numai in cadrul procesului de screening prin examen citologic Papanicolau. Pe masura ce tumora creste, pacienta poate acuza sângerari pe cale vaginala, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociaza o secretie vaginala cu evolutie trenanta. Durerea nu este comuna, ea apare in stadii avansate, fiind determinata de o multitudine de cauze: necroza tumorala, inflamatie pelvina asociata, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului.

Am sa trec peste tratament ca nu am chef sa il scriu...concluzia este una..un test Papanicolau va poate salva viata, pentru ca acest cancer de col uterin este curabil ,daca e detectat devreme.
Din pacate acest lucru nu s-a intamplat la o mare cantareata de muzica folk, care a facut parte din Cenaclul Flacara : Tatiana Stepa. A încetat din viaţă pe data de 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, la Spitalul Militar din Bucureşti. Cântăreaţa avea 46 de ani şi suferea de cancer uterin.

Apropo vedeti ca testul Papanicolau se face doar la cele care v-ati inceput viata sexuala :D


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu